Elscooter eller Elsparkcykel

Ska du köpa elscooter?

Elscooter och elsparkcykel för pendling

En elscooter är ett perfekt transportmedel för de lite kortare sträckorna. Är det en elsparkcykel eller på annat sätt en elscooter som är ihopfällbar kan du dessutom ta med dig den på buss, bil och tåg utan problem. Du får ett avbräck i din resa och kan på ett lättare sätt anpassa dig efter både väder och vind med en elscooter i din ägo. Går du i tankarna att köpa en elscooter så kan vi med vår erfarenhet lova att din pendling till skola & jobb blir mycket lättare.

Runt om i Sverige finns möjligheten att hyra en elscooter. Det kan tyckas som en bra idé och framförallt att man slipper en större kostnad. Men det behövs inte många resor för att det ska löna sig att faktiskt köpa en egen elscooter.

Medeldistansen till jobb & skola

Runt om i Sverige så kör många bil helt i onödan. För många så är bilen rent av bara ett transportmedel för att ta sig till jobb och skola. En resa som till stor del tillbringas i köer och på annat sätt stillastående med motorn igång. Detta kan vi med en elscooter minska. Särskilt då många inte har längre än runt 20km till jobb tur och retur. Tiden det tar för dig att köra den sträckan blir betydligt mindre med en elscooter än en bil. Särskilt när du enkelt kan kryssa fram på cykelbanorna istället för att stå still bakom köer och rödljus.

 

För dig som pendlar kortare sträckor

product-block

Laglig elscooter

Så vad är då en laglig elscooter? En elscooter hamnar under elcykel i lagboken och kraven för att den ska vara laglig är bland annat.

  • Maxeffekt 250W
  • Högsta hastighet 20km/h
  • Ringklocka
  • Lampa & reflex vid mörker

För dig som pendlar lite längre

product-block

Klarar jag mig på räckvidden?

Det korta svaret är ja. En vanlig person i Sverige kör inte mer än ca 4 mil per dag. Då är alla resor inräknade inklusive jobb, handling och att köra barn till diverse aktiviteter. Tar vi då bort allt som en elscooter eller elspark faktiskt inte behärskar såsom, att vara ett optimalt fordon vid storhandling. Eller att för den delen ersätta bilen när det är tal om att skjutsa barnen till hockeyträningen. 

Till just de grejerna så kan vi inte med vårt sortiment ersätta bilen. Men är verkligen meningen att vi ska ersätta bilen i allt då? Enligt oss är det inte det. Kan vi kapa bort några resor varje vecka så sparar vi in både på plånboken och miljön. Det är dit vi vill komma.

Tillbaka till om räckvidden är bra nog på en elscooter. Ska du pendla till jobb och skola så klarar du dig i de allra flesta fallen med en elscooter eller elsparkcykel. Skulle du mot förmodan ha extra långt så är det så pass smidigt att du kan ladda batteriet innan det är dags att köra hem igen.

För dig som kräver lite mer prestanda

Product block

Stort utbud av elscooter & elsparkcykel

På motorsweden.se har vi ett stort utbud av elscooters. Vi har flera varumärken däribland, Xiaomi, NIU, ELO & Veio samt vårt eget X-Pro. Prisbilden är från 2990 och uppåt. Vilken elscooter som passar dig beror på en rad parametrar men några grejer du kan tänka på i ditt val är storleken, räckvidden samt vilken teknologi du vill ha och behöver. 

 

Hur långt behöver du komma med din elscooter? Kan du ta buss eller annat på vägen till din destination eller behöver elscootern klara hela vägen? Du kan oftast ladda elscootern när du kommer fram men i de fall du inte kan det så behöver du räkna in hemfärden också så att du slipper gå. Är elscootern tänk att primärt användas för din pendling så tänk efter hur långt du behöver komma och lägg på lite till.

Har du lite längre att köra varje gång så kanske det hade varit skönare att kunna sitta? Ska du lite kortare så är det kanske smidigheten med en elsparkcykel som är det du är ute efter?

Många av våra elscootrar har tillhörande appar. I appen kan du oftast kolla körstatistik, batterinivå samt justera inställningar. Är detta något som är av vikt i ditt köp?

Du laddar den med medföljande laddare och direkt in i vägguttaget.

Nej. Det behövs inte någon extra försäkring på din elscooter. Det är det som är så bra och smidigt. Elscootern om den är laglig samt elsparkcykeln går under hemförsäkringen. 

Lättast har vi märkt är att låsa fast elscootern i något. Har du inte möjlighet att ta med dig elsparkcykeln in, kan vi rekommendera att vika ihop den och sen låsa fast däcket i något. Ni undviker att den ramlar samt att den blir lite mer gömd på det sättet. 

Ett kedjelås eller vajerlås är några av låsen vi rekommenderar.

 

Hur stor är du och hur stor ståyta behöver din elsparkcykel ha? Är elscootern tänkt att användas av en yngre person eller en fullvuxen man i storlek större? Ska du köra den längre eller kortare sträckor? Det är en mängd grejer som spelar in. Tänk på dessa och välj en elscooter eller elsparkcykel efter ditt behov.

Ja vad ska du ha för däck på scootern? Tillsammans med alla elscooter-nyheter kommer lika många valmöjligheter. Är du trött på att laga hål i däcken så är det punkteringsfria däck som är ditt val. Tidigare var helgjutna däck på elscootern synonymt med en hård och obekväm färd. Detta är som tur historia och dagens gjutna däck är till mångt och mycket lika bekväma som traditionella luftfyllda däck.
 
Större hjul ger mer stabilitet på din elscooter och kan vara skönare om du har längre att köra. Mindre hjul däremot är lättare att manövrera och kan ge en yngre förare en bättre färd. 

I dagsläget får maxhastigheten vara 20km/h för att en elscooter ska räknas in under reglerna för en elcykel.

Det skiljer sig mellan de olika modellerna. En elsparkcykel startas oftast med hjälp av en lätt spark i färdriktningen, därefter är det bara att gasa för att öka samt bibehålla farten på elsparken. 

En elscooter behöver många gånger inte hjälp att komma igång utan det räcker med att vrida om nyckeln och sen vrida på gasen.

Du ska köra din elscooter & elsparkcykel på cykelbanor och i vissa fall trafiken.

Är det däremot en elscooter med en effekt på över 250W så får du bara köra den på inhägnat område.

Både ja & nej. Vi har tidigare konstaterat att en elscooter eller elsparkcykel går under samma regler som en elcykel. Likt reglerna på cykel så är det lag att använda hjälm om man är under 15 år. Över det finns det inte annat än rekommendationer på att använda hjälm. Elscootern når upp i relativt höga hastigheter och vid en olycka är du rätt utsatt. Så en hjälm kan vara en billig försäkring när du kör din elscooter.

Att använda hjälm och eventuellt även ytterligare skydd när man kör en elsparkcykel är något vi även det rekommenderar.